Et kuidas ettevalmistusega lood on?

May 03, 2015 Andres 0 Comments

Ettevalmistus algas juba novembris. Alustasin tasapisi jõusaaliga ja uuel aastal lisasin juba rohkem spinningut grupitreeninguna ja wattbike´i wattide kogumisega.

Eelmisel (ja ka üle-eelmisel) aastal oli Telliskivi tn Koduklubi heaks kohaks, kus sai üldfüüsist arendada. Aastavahetuse paiku tekkis teatavas mõttes väsimus ja samas vajadus rohkemate võimaluste järele. Eks ikka tahaks kükki teha vabakangiga, mitte ainult Smithil jne. Mitmete argumentide tulemusena langes valik Sparta kasuks. Peamiseks ikka seetõttu, et seal on head võimalust rattaspetsiifiliseks treeninguks - wattbike´id, spinningu grupid ja hea jõusaal. Lisaks ei küsita selle eest hingehinda.
Sportlove´i kevadine mahutreening

Esimest korda istusin sel hoojala MTB otsa 8. märtsil. Täna saigi punkt pandud tugevamale mahutreeningu tsüklile. Kokkuvõtvalt oli mahutreeingu stats vahemikus 03.04-23.04 järgmine:
  • 16 sõidupäeva + 4 puhkepäeva + 1 recovery sõit
  • 1248 km (ainult MTB)
    • Sellest:ca 1070 km oli MTB-ga maanteel uhamist 
  • 52h 41min (MTB)
  • 2955 tõusumeetrit
Siinkohal peab tegema suure kummarduse Sportlove´le, ja ekstra Andrusele, kes vedas 2 nädalast kodumaist treeninglaagrit. Pidasin kõrvuti maanteemeestega tempo ilusti vastu. Jah, keskmine pulss oli tulemusena võrreldes teistega kindlasti kõrgem, aga samas ka mitte midagi hullu. Trassid olid päeviti erinevad ja seltskond lahe.

Sportlove´i tsükli lõppu tegin veel omakorda 3-päevase tsükli, et töölt võetud puhkusest maksimum võtta. Ãœle-eelmisel teisipäeval käisin 2-l korral metsas üle pika aja juurikaid uurimas. Kolmapäeval tegin kaasa esimese hooaja võistluse Kolmapäevaku formaadis (paar sõna sellest tuleb eraldi postituses) ja neljapäeval sõitsin Kõrvemaal eelmise aasta Estonian Cup rattamaratoni raja läbi (kokku ca 61 km).  Kõrvemaa tõusud võtsid jalad nii kinni kui kinni. Mitmel korral kontrollisin ikka, et ega tagarehv ometi tühi ei ole. Tegelt on keha lihtsalt väsinud ja vajab taasumist.
Kõrvemaal - viimane mahutreeningu päev

Eelmist aastat kokkuvõttes soovisin uue hooaja ettevalmistusel tõsta 5% võrra üldist treeningmahtu ja 10% võrra rattaspetsiifilisi treeninguid. Vahemikus 01.11-30.04 tegin kokku ca 183h treeninguid, st kasvu vs eelmisega +15% ja rattaspetsiifiliste treeningute osa suisa +20%.
2015 vs 2014 hooaja ettevalmistus
Võrreldes varasemaga olen üritan sellel ettevalmistustsüklil teha nii:
  • et üldjoontes järgin sama ülesehitust nagu eelmisel aastal, kuna see näitas hooaja jooksul tulemust;
  • et kevadel teen tugevama ja pikema kevadlaagri (vs eelmine aasta ad-hoc pikad sõidud);
  • et iga trenn on rohkem oma spetsiifilise iseloomuga. Et enam ei tee ühes trennis koos nii aeroobset kui anaeroobset;
  • et alustan pikemate aeroobsete treeningutega mitu nädalat varem kui eelnevalt;
  • et keskendun rohkem oma toidulauale;

Samuti võtsin nõuks, et sel korral veel abinõu osas treeneri või toitumisspetsialisti poole ei jookse (paljud kindlasti vaidleksid siin mulle vastu). Eks näis, kas ja millist tulemust see kompott siis ka annab.

2015 treeningmahud 

Peagi aga värsketest emotsioonidest esimestel võistlustel ...

You Might Also Like

0 comments: