2014 hooaja kokkuvõte vol 1

January 28, 2015 Andres 0 Comments

Ma ei ole just eeskujulik blogija - selle postituse jaoks andmete kogumisega alustasin kuskil detsembri keskel ja pea 2 kuud hiljem saan teemaga ühele poole. But here it goes!

On paslik aeg vaadata tagasi eelmisele ratta-aastale. 2013. aasta detsembris võtsin endale järgmiseks aastaks peaeesmärgi jõuda Jõulumäe EC etapil 500 parima sekka. Lisaks olin pannud maha veel kolm kriitilisemat verstaposti - need on järgnevalt siin kirjas ja koos tulemustega:
  • Hooaja peaeesmärk: Jõuan Estonian Cup Jõulumäe etapil 500 hulka - Tulemus: 272 (!!!) / Hooaja parim tulemus Kalevipoja rattamaratonil 230.
    • Osaleda kõigil 8-l täispikal EC maratonil - Tulemus: tehtud
    • Eelnevatel EC võistlustel kaotan mitte rohkem kui ca 25% esimesele topp 10% võistlejatele - Tulemus: keskmine kaotus ajaliselt  20% (Jõulumäel 15%), st 30min 7s
    • Eelnevatel Marimetsa võistlustel kaotan mitte rohkem kui ca 15% esimesele topp 10% võistlejatele - Tulemus: keskmine kaotus ajaliselt  8%, st 8min 8s.
Seega sai nii hooaja pea- kui alameesmärgid kuhjaga ületatud! Astronoomilisest aastast vast olulisem on arvestada hooajalist perioodi. Vaatan aastale ja hooajale tagasi ning teen detailsemat analüüsi.

Ettevalmistus - 01/10/2013-29/03/2014

Ettevalmistus algas mul tegelikult juba 2013. aasta 1. oktoobrist kui alustasin jõusaalis üldkehalise tööga, panin paika hooaja plaani ja treeningtsüklid. Kogu ettevalmistuse perioodi eesmärk oli arendada baas- ja jõuvastupidavust ning tugilihaskonda. Esimene välisõit uhiuue Cube´i karbonraamil rattaga sai tehtud 29. märtsil. Ettevalmistusperioodi maht oli 99h 47min - sellest 52% tegin spinningut, 32% olin jõusaalis ja 16% moodustasid muud ÜKE harjutused & tegevused.
Ettevalmistus okt-märts 2014
Usun, et heade tulemuste saavutamisel mängis vähemalt 50% kaasa just nimetatud perioodil tehtud treening.  Vundamendi ladumine on täielikult must-do, kui on soov edasi areneda. Valmistudes 2015. aastaks on mu eesmärk ajaliselt ca 5% osas ettevalmistuse mahtu tõsta ja 10% võrra rohkem keskenduda just rattaspetsiifilisele tegevusele (st spinning, jõusaal). Laias laastus soovin siis enne uut hooaega teha 105h-jagu trenni. Kindlasti on plaan lisada kavasse rohkem core-lihaskonna tööd arendavaid harjutusi. Eks üha rohkem liigub mõte selles suunas, et mis hetkel peaks pöörduma mõne professionaalsema inimese poole, kes aitaks treeningplaani läbi vaadata ja nõu anda?

Võistluseelne rattaspetsiifiline ettevalmistus - 30/03/2014-30/04/2014

Loen rattaspetsiifiliseks ettevalmistuseks seda perioodi, kui treeningutes on käsil viimased spinningu kerimised, kiiruse ja max võimsuse jõuharjutused jõusaalis ja juba välised MTB sõidud enne esimesi võistulusi. Kes läheb selleks perioodiks lõunamaale kilomeetreid koguma - mina seda trippi ette ei võtnud (tulevikus kindlasti) ja üritasin Eestis kilomeetreid koguda. Kui märtsis oli kogu treeningute maht ca 24h, siis aprillis sain kokku kerida ca 47 tunni jagu. Sel perioodil sai paar nädalat enne esimest EC etappi sõita läbi Mulgi maratoni rada, teha kaasa esimene Kolmapäevaku etapp Jägala-Joal ja teha Saaremaal kolmepäevane rattalaager, kus tegin muuhulgas Muhule MTB ja kruusa radasid pidi tiiru peale (Püssina pank on väga äge koht sõitmiseks!)
101km tiir ca 5 tunniga Muhule tiir peale

Võistlusperiood - 04/05/2014-04/10/2014

Täpselt kuus kuud sai osaletud pikematel ja lühematel distantsidel - kokku 21 võistlusel, võistluskilomeetreid tuli kokku 924 km (2013. aastal 317 km) ja ajaliselt 45h 42min (2013. aastal 15h 4min).  Hooaja peaeesmärk oli siis Estonian Cup kõik etapid kaasa teha. Teise prioriteediga oli Marimetsa Kapp rattasari, kus konkreetset eesmärki ei olnud. Kolmandana Škoda MTB Kolmapäevakud, et tehnilisi oskusi lihvida. Alljärgnevalt siis kõik tulemused sarjade kaupa:

Estonian Cup

Koha poolest oli kõige kehvem sõit Rõuges, kus osalt läks see (ainukese sõiduna sel hooajal) tehnika viperuste ja osalt jalakrampide nahka. Koha poolest olid parimad sõidud Elvas ja Kuremaal. Raskeim sõit nii füüsise kui vaimu poolest oli Otepää etapp, kus pidin suht sileda rehviga lausvihma sees muda kündma.Pärast sõitu oli emotsioon mitte nullis, vaid miinuses. Üldiselt oli hooaja jooksul areng normaalne - vajaka jäi just raskematel radadel vastupidavusest ja jõust. võhma kui sellist oli sajaga.

Marimetsa Kapp

Marimetsa Lääne-Eesti karikasari meeldib mulle oma hubase meeleolu ja sõbraliku korralduse poolest. EC kõrval sai siin just tugevamat trenni teha. Huvitaval kombel läksid mul hooaja edenedes tulemused hoopis kehvemaks. Vististi ka seetõttu, et vastu sügist hakkasid osalema tugevamad EC esisaja osalejad. Kõige raskem sõit oli kindlasti Matsalus, kus sõitsin sisuliselt 25 kilomeetrit üksinda kahe grupi vahel. Vormsi oli vast kõige chillim, sest stardipaika autoga minna ei saanud - ratas praamile ja sealt mõned kilomeetrid soojendust Vormsi keskusesse. Sel sõidul sain hakkama ühe korralikuma maokaga (ainuke vist kõikidest 21 sõidust?). Järgmisel aastal jätkan kindlasti Marimetsa Kapil osalemisega.

Škoda MTB Kolmapäevakud

Škoda on selline huvitav sari, et üle nädalati oli kolmapäeval Tallinna ümbruses hea tõsiseltvõetav MTB mõõduvõtt. Eesmärk siit sarjast parem ja enesekindlam sõiduoskus saada, sai kuhjaga korvatud. Rajad olid ikka väga mõnuga raskeks tehtud. Humala etapp oli minu kaoks lemmikuim. Pirital ei suutnud kohe kuidagi rajal hakkama saada ning sadulas püsida. Vahesti minu jaoks 2014 aastal veel üle võlli rajad.

Rapla MK MV paaristeates + Haanja 100

Siis veel kaks spontaanset otsust. Esimese tulemusena sai isegi sümboolse medali kaela. 3 x  üle kahekilitsast tiiru sõita võttis jalad ikka hiiiirumus pehmeks. Haanja 100 oli üks hooaja ägedama emotsiooniga ettevõtmisi. Võtsin terve nädalavahetuse, et asjast ikka korralik "ravi" saada. Võtsin sõitu rahulikult ja jäin igast teeninduspunktis head ja paremat nautima. Mitmel korral sai soomlastega maailma asju paika pandud. No ja oi kui hea on pärast kuuetunnist võistlust SPAs ja saunades vedeleda. 2015. aastal panen end samuti kirja!

Jätkub ...

You Might Also Like

0 comments: